Tanden flossen
Tanden flossen is na tandenpoetsen de belangrijkste verzorging die je een gebit kunt geven. Het is een zeer effectieve manier om tandplak te verwijderen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Het is niet nodig om na iedere poetsbeurt te flossen maar 1 keer per dag wordt wel aangeraden. Doordat je regelmatig flosst houdt je het tandvlees in goede conditie en zal het niet gaan bloeden.
Tanden flossen moeilijk
De techniek van het tanden flossen is erg belangrijk en kan een groot verschil in het resultaat betekenen. Veel mensen vinden het maar een moeilijk en vervelend karweitje en slaan het (te) vaak over of maken slechts een gedeelte van het gebit schoon. Hoewel een beetje tanden flossen nog altijd beter is dan helemaal niet, raden wij toch aan om hier tijd en moeite in te steken. Je zult zien dat het steeds sneller en makkelijker gaat naarmate je de techniek beter onder de knie krijgt en dat je gebit en tandvlees er aan zullen wennen. Op deze pagina kun je meer lezen over de floss techniek.
Floss draad en floss tandenstokers
De meeste mensen gebruiken ‘hand’ flossdraad of tandzijde, zoals het ook wel wordt genoemd. Er bestaan echter ook zogenaamde floss tandenstokers. Dit zijn plastic houdertjes waar een flossdraadje in gespannen is. De floss tandenstokers zijn makkelijk in gebruik en doordat het makkelijker is wordt het meestal ook vaker toegepast. Goed voor je gebit dus! Naast de manuele flossdraad en floss tandenstokers zijn er ook apparaten verkrijgbaar die elektrisch tanden flossen.
Elektrisch tanden flossen – water floss, air floss, water jet
Elektrische floss apparaten worden air floss, water floss of water jet genoemd. Het zijn elektrische apparaatjes die d.m.v. luchtdruk een dun straaltje water spuiten. Uit onderzoek van de University of Southern California School of Dentistry is gebleken dat de water flossers 99.9% van alle plak tussen de tanden wisten te verwijderen. Dat is tot 50% meer dan gewone hand floss. Daarnaast hebben mensen met ontstoken tandvlees tot wel 90% minder last van bloedend tandvlees wanneer zij hun tanden flossen met een water floss. Lees meer over het onderzoek op rdhmag.com.